Maak zelf een maceraat (kruidenolie) met gedroogde kruiden en etherische oliën

20-01-2023

Een kruidenolie of maceraat is een basis olie waarin medicinale planten zijn gekweekt. Je kunt een maceraat maken door bloemen of kruiden in een basis olie te leggen. Hierdoor komen de geneeskrachtige bestanddelen van de kruiden in de basisolie terecht. Het mengsel wordt na enkele weken gefilterd en is dan een maceraat. Een maceraat is geneeskrachtig en heeft een helende werking.

Je kunt heel eenvoudig zelf een maceraat maken en experimenteren met allerlei verschillende kruiden en bloemen. Net wat je zelf lekker vindt.

Gebruik voor de bereiding van een maceraat het liefst gedroogde kruiden en een basis olie van koude persing, want dit betekent dat alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen nog aanwezig zijn.

Ik gebruik hiervoor zelf altijd de Jojoba olie van De Groene Linde. Deze olie is vocht inbrengend, anti bacterieel en reguleert het aanmaken van talg. De olie bevat een hoog gehalte aan vitamine C en verbetert de elasticiteit van de huid.

Benodigdheden:

  • Gedroogde kruiden, zoals Lavendel, Eucalyptus of Kamille
  • Een glazen pot met een deksel
  • Een schone dunne theedoek
  • Een schone lege fles

Bereiding:

Doe de kruiden (zonder steeltjes) in de glazen pot en voeg daar de basisolie aan toe, totdat alle kruiden onder staan. Zet de pot nu op een lichte, warme iets zonnige plek. Schud de pot iedere dag even en haal af en toe het deksel eraf, zodat er lucht bij kan komen. Laat de pot minimaal 3 weken in het licht staan.

Leg hierna de doek in een zeef, giet het mengsel hierin, vang het maceraat op en controleer of er geen kruidendelen meer inzitten. (Deze kunnen nl. schimmel veroorzaken.)

Giet de olie hierna over in een mooie pot of flesje en deze is klaar voor gebruik. Voeg voor een extra geurbeleving en werking nog 1 of 2 druppels etherische olie toe.

Deze kruidenolie is heerlijk om in bad te gebruiken of als massage olie.

Lavendel werkt rustgevend en ontspannend

Kamille werkt verzachtend en is ook fijn voor baby's, om bijvoorbeeld het buikje mee te masseren bij krampjes of de voetjes om lekker te slapen.

Eucalyptus is heerlijk bij griep, verkoudheid of pijnlijke spieren.