Aromatherapie en edelstenen voor, tijdens en na de bevalling

07-06-2022

Etherische oliën zijn heel fijn om te gebruiken voor, tijdens en na de bevalling. Het bevordert ontspanning, waardoor je deze hele periode rustiger kunt doorbrengen en meer kunt genieten.


Voor de bevalling:

Het is belangrijk dat aanstaande moeders uitgerust en ontspannen de bevalling tegemoet gaan. Voor een rustgevend, ontspannend en kalmerend effect en ter ondersteuning van een goede nachtrust kun je dagelijks Lavendel, Petitgrain, Geranium en Roomse Kamille in de diffuser gebruiken.

Een voetenbadje voor het slapen gaan met een paar druppels Lavendel en Roomse Kamille is ook een echte aanrader!

Tijdens de bevalling:

Tijdens de weeën kunnen etherische oliën een pijnstillend en ontspannen effect hebben. Lavendel, Roomse Kamille, Wierook en Geranium zijn dan fijn voor in de diffuser. Voor pijnverlichting op de rug, heupen of dijen werkt een kompres met pepermuntolie verlichtend.

Grove Den en Eucalyptus kun je evt ook tijdens de bevalling in de diffuser gebruiken om vrijer te ademen.

Speciaal voor de bevalling heeft De Groene Linde een roomspray ontwikkeld: Delivery Day. Deze roomspray helpt jezelf, energetisch gezien, te openen en over te geven aan het geboorteproces. Deze frequentie is gemaakt met etherische oliën die het gladde spierweefsel van de baarmoeder activeren. De combinatie van de verschillende geuren zorgen voor een serene en liefdevolle sfeer waarin je baby'tje wordt geboren.

Ingrediënten: Neroli, Jasmijn, Lavendel, Zilverspar en Citroen.

Na de bevalling:

Lavendel is een etherische olie met een mooie werking voor na de bevalling. Het inhaleren van de geur na de geboorte kan leiden tot een betere fysieke en emotionele gezondheid, zorgt voor vermindering van pijn en brengt lichaam en geest weer in balans.

Ook als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je ontspannen blijft, want stress is één van de meest voorkomende redenen voor een lagere melkproductie. Etherische oliën zoals Lavendel, Ylang Yang en Wierook kunnen hierbij ondersteuning bieden.

Verstopte borsten komen regelmatig voor als je begint met het geven van borstvoeding. De stuwing neemt af naarmate jouw lichaam leert hoeveel melk het voor jouw baby moet aanmaken. De etherische olie Geranium helpt de zwelling te verminderen en gevoelige en gezwollen borsten te verzachten. Een warm kompres met een paar druppels Geranium olie bevordert de melkstroom vóór de voeding, terwijl een koud kompres de zwelling tussen de voedingen door helpt verminderen.

Na de bevalling nemen de zwangerschapshormonen af en dat kun je o.a. merken aan je gemoedstoestand. Klachten als vermoeidheid of een verandering in humeur kunnen optreden. Etherische oliën zoals Sinaasappel, Mandarijn en Bergamot kunnen je in deze fase ondersteunen. Deze oliën hebben een positieve invloed op je gemoedstoestand, hebben een rustgevende werking en zorgen tevens voor een goede nachtrust.

Edelstenen voor, tijdens en na de bevalling

 • Witte Agaat: werkt beschermend en zuiverend en is geschikt om te dragen tijdens de zwangerschap. Vermindert pijnklachten en stimuleert na de bevalling de melkproductie.
 • Jade: heeft een herstellende werking, zowel lichamelijk als energetisch en biedt ondersteuning tijdens de bevalling. Deze steen trekt voorspoed aan.
 • Maansteen: geeft oerkracht tijdens de bevalling en helpt om na de bevalling je hormoonhuishouding weer in balans te krijgen.
 • Mosagaat: wordt ook wel de vroedvrouwensteen genoemd vanwege zijn heilzame werking tijdens de bevalling. Deze zachte en ondersteunende steen kun je tijdens de gehele periode van zwanger worden tot de bevalling bij je dragen om je te ondersteunen. Het is een grondende steen die een gevoel van veiligheid geeft aan moeder en baby.
 • Rozenkwarts: omringt jou en je baby met een liefdevolle en zachte energie. Wanneer je in bad gaat bevallen, kun je er een paar rozenkwarts stenen in leggen.
 • Seleniet is een zuiverende en reinigende steen. Deze steen kan ondersteuning bieden in de weken na de bevalling en tijdens de borstvoeding.

Je kunt edelstenen op verschillende manieren gebruiken:

 • In water: leg de edelstenen in een karaf water. Na 30 minuten kun je dit verspreid over de dag drinken.
 • In je hand: houd een edelsteen in je hand als je bijvoorbeeld ontspannen op de bank zit.
 • In je kleding: draag een steentje in je broekzak of BH
 • Op je lichaam: leg een edelsteen op je hartstreek, op je buik of voorhoofd. Dit kan zowel met kleding aan als op je blote huid.
 • In bed: leg de edelstenen in bed, onder je kussen of op je nachtkastje.
 • In bad: leg een paar edelstenen in je badwater (let er wel op dat niet alle edelstenen van water houden)